Klein beginnen..
Je inkomen vergroten. Hoe doe je dat?
Je inkomen vergroten. Hoe doe je dat? We willen allemaal wel meer geld of niet? En wil je er ook moeite voor doen? Dan heb ik wat tips voor je. Rijke mensen worden niet in een keer rijk. Tenzij je miljoenen wint in de loterij of dat het als erfenis op je bankrekening gestort wordt. Weinigen maken dit mee.
Wat je wel kan doen is klein beginnen. Eerst zorgen dat je een inkomen hebt. Lijkt me handig. Het is mooi dat je een uitkering kan krijgen. Daardoor hoef je niet te leunen op familie en/of vrienden. Maar zelf een baantje hebben is beter. Je eigen geld verdienen in plaats van afhankelijk zijn. Dat is vaak meer dan een uitkering en geeft een beter gevoel. Soms lukt dat niet door omstandigheden. En dat is dan niet erg. Wees blij dat je toch nog eten kan kopen en je huur kan betalen.
Iedereen kan wel iets. Of je bent goed met je handen of je bent goed met je hoofd. Of je bent goed met allebei! Er is genoeg werk in de wereld. Maar je moet het wel willen. Zoek iets dat bij je past en wat je leuk vindt. Soms lukt dat niet altijd en moet je een tussenstap nemen. Dan accepteer je dat rot baantje, als opstap naar een betere. Dat heb ik ook gedaan. Want bedrijven nemen nou eenmaal liever iemand aan die een rot baantje heeft, omdat deze persoon wil werken, dan iemand die in de uitkering zit. Je vindt sneller werk vanuit werk, dan vanuit een uitkering.
Ik had me toch een rot baantje! Maar ja, dat heeft wel de rekeningen betaald en ondertussen ben ik druk gaan solliciteren naar een beter baantje. En uiteindelijk heb ik die ook gekregen! En bij het sollicitatie-gesprek heb ik dat ook vermeld. Dat ik gewoon graag wilde werken en niet wilde afwachten. En dat werd gewaardeerd door mijn toen toekomstige werkgever. Zij zien dan iemand die karakter heeft, die het niet zo maar opgeeft en bij de pakken gaat neerzitten. Dus met werk, vind je sneller werk.
Na een tijdje
En als je dat baantje een tijd hebt, ga je misschien wel meer verdienen. Wie weet krijg je elk jaar een periodiek erbij of maak je een keer promotie en kom je in een hogere salarisschaal. Met geld kan je geld maken en dat begint met een basisinkomen. Als je dat hebt, kan je gaan uitbreiden.
Dus een baan en daarmee een basisinkomen is het begin.
Bij mij was het wel even wennen hoor! Alles was nieuw en na een dag werken was ik kapot. Ik had geen energie meer om mezelf verder (financieel) te ontwikkelen. Sterker nog, ik kon nog maar net de eindjes aan elkaar knopen. Oude schulden moesten eerst worden afbetaald en ondertussen ging de wasmachine kapot, moest ik een nieuwe stofzuiger kopen enzovoort....Het was geen makkelijke tijd. Maar ik heb doorgezet. En alle schulden afbetaald en kapotte dingen vervangen.
Maar wat voor type ben jij?
Houd je geld over aan het eind van de maand of maak je alles op? Of ben je nog erger en kom je in de schulden?
Toen ik nog thuis woonde had ik een mooi leven. Ik had een baantje, wel een slecht betaald rot baantje, maar dat maakte niet uit, want ik woonde nog thuis. Al het geld wat ik verdiende was voor mij! Ik hoefde nog geen huur of hypotheek te betalen. Nou, dat was lekker. Later kreeg ik een beter baantje, wat ook beter verdiende. Je raad het al, alles wat ik verdiende ging op! Het maakte ook niet uit hoeveel het was, het ging elke maand weer op. Soms had ik zelfs nog een stukje maand over! Dat heb ik op een gegeven moment verandert. Ik heb geprobeerd geld over te houden aan het einde van de maand. Lees hieronder hoe.
Sparen
Probeer te besparen op je vaste lasten. Ik hoef niet ieder jaar een nieuw mobieltje. Dat scheelt enorm. Een tijd geleden wilde ik dat nog wel. Elk jaar een nieuwe mobiele telefoon. En het liefst de nieuwste! Daardoor had ik hoge maandlasten. Nu koop ik vaak mijn mobiel. Dan kost me dat geen rente. En dat scheelt weer op de maandlasten. Dus ik betaal de telefoon in een keer. Dat scheelt elke maand. Als je het op afbetaling doet, dan betaal je daar dus elke maand voor. Daar komt nog bij dat dat een lening is, waar je ook nog rente over betaald. Dat is gewoon zonde van je geld! Ik ben dus gaan sparen, tot ik genoeg geld had om mijn mobiel te kopen. En toen zakten mijn maandlasten. En in plaats van dat ik lekker ben gaan leven naar mijn geld, heb ik dat geld op een spaarrekening gezet. Ik weet ook wel dat je bijna geen rente daarover krijgt, maar dat was ook niet mijn doel. Mijn doel was om het jaar daarop, of na twee jaar, om mijn mobiel te kunnen kopen. Dus eerst had ik hoge vaste laste van mijn mobiel, plus dat ik ging sparen voor mijn toekomstige mobiel, over een of twee jaar. En daarna had ik dus minder hoge vaste lasten, omdat ik mijn mobiel had gekocht. Ik kreeg het financieel iets beter. En ik was het gewend om te sparen.
Cadeaus
Een andere manier om financieel wat meer ruimte te krijgen is cadeaus. Met mijn verjaardag en kerst vraag ik nuttige cadeaus, zodat ik die zelf niet hoef te kopen. Dat scheelt ook weer. En dit klinkt misschien wat stoffig, maar ik werd er wel vrolijk van. Dan kreeg ik dingen die ik nodig had, waar ik me bijvoorbeeld al maanden aan irriteerde, maar zelf geen geld voor had. En dan was ik ook nog eens oprecht blij met het krijgen van dat soort cadeaus, want ik had ze echt nodig! Het is ook leuk om een cadeau te geven aan iemand die daar echt blij van wordt.
Boodschappengeld
Wat ik ook ontdekt heb is je boodschappengeld pinnen. Elke maand, wanneer ik mijn geld krijg, pin ik een bepaald bedrag voor de boodschappen. Daar ben ik nu aan gewend. Aan het begin is dat even lastig, maar na een tijdje houd je geld over. Dit wordt ook geadviseerd door het Nibud. Kijk maar eens. Het idee erachter is dat je geld door je vingers gaat en dat je niet ongemerkt alles opmaakt met de pin. Dit geeft meer vastigheid in je uitgavenpatroon. En je went aan het uitgeven van een bepaald bedrag per maand aan je boodschappen.
Overzicht
Ook houdt ik mijn uitgaven bij in een overzicht. Ik doe dit op de computer in een Word bestand. Ik ben niet zo handig met Excel.... Daarmee weet ik hoeveel ik waar aan uitgeef. Dit geeft rust en rust kan je redden. Onder andere mijn boodschappengeld is een "vaste last", waardoor ik meer rust heb in mijn uitgaven. Hierdoor zijn mijn vaste lasten elke maand ongeveer gelijk en sta ik minder voor onverwachte uitgaven. Daardoor kan ik weer beter plannen naar de toekomst.
Maandlasten
Misschien heb je wel bepaalde abonnementen waar je al een jaar niets meer mee doet. Of ben je in sommige gevallen dubbel verzekerd!
Als je dan probeert te besparen op vaste lasten en weet wat je uitgeeft, dan kan je proberen iets over te houden aan het einde van de maand. En als je dat punt bereikt hebt, kan je nog meer gaan sparen om eventuele tegenvallers mee op te vangen.
Side hussel
In de blog: Hoe vergroot je je inkomen? Heb ik al een tip gegeven hoe je een beetje extra kan verdienen. En alle kleine beetjes zijn samen toch best veel!
Tip 2
De volgende tip is: zegels plakken bij supermarkten! Ik heb 2 boekjes van 2 supermarkten en een pas van een derde!. Je spaart tegen 4% rente!
Vroeger
De jeugd van tegenwoordig heeft dat nooit meegemaakt, maar ik heb dat nog kunnen sparen bij de bank. Mijn ouders hebben nog tijden meegemaakt van sparen op de bank tegen 8% rente!
Supermarkt-sparen
Nu is dat niet meer. Maar bij sommige supermarkten dus wel. Kan je allemaal vinden op internet. Je koopt per Euro een zegel voor 10 cent. Bij een vol boekje, heb je 25 euro betaald en krijg je er 26 euro voor terug. Bij 4 boekjes is het dus dat je 100 euro inlevert en er 104 euro voor terug krijgt.
Geduld
Ik weet ook wel dat dit niet snel gaat en dat het niet zoveel is. Maar wie het kleine niet eert, is het grote niet weert!
Tegenvallers opvangen
En als je het een jaar doet, kan je dat mooi gebruiken voor als je een dure maand hebt, zoals de kerst of januari met de jaarafrekeningen. En dan ben je blij! Dan heb je het die maand wat makkelijker.
Het is een vorm van ongemerkt sparen. En het werkt. Probeer het maar eens en heb geduld.
Heb je nog meer tips, deel het vooral, zodat we elkaar kunnen helpen.
Reacties
Een reactie posten